Älgen

Har du tid i 3:44 minuter? Lyssna istället för att läsa!

Elch Älg Moose
Elch Älg Moose

Redan hos romarna finns älgen dokumenterad. På den tiden strök den fortfarande omkring i Germania och beskrevs som ett djur utan knän som lutade sig mot träd för att sova. Och det var lätt att jaga dem: Germanerna sågade in ett jack i träden och vips, älgen välte omkull.
Den årliga älgjakten i Sverige funkar inte med att såga in jack i träden, även om man på grund av alla kalhyggen skulle kunna tro det.

Den första september går i Norrbotten startsignalen för Sveriges största tillställning: älgjakten. De andra landskapen startar några veckor senare och i hela Sverige är det sammanlagt 250 000 jägare på gång i skogarna, för att skjuta 65 000 av de 300 000 älgarna i landet. (2022)

Eftersom varg- och björnstammen hålls nere kan älgens naturliga fiender inte hindra att älgstammen växter med ungefär 30 procent per år. Sedan över tio år växer älgstammen inte lika fort och beståndet sjunker. Kvoterna för avskjutning räknas varje år om med utgångspunkt på det nuvarande beståndet.

Det är inte lätt att fälla en älg, varken för rovdjur eller människor. Älgen springer 60 km i timmen och varg och björn måste inte bara vara snabba, de måste dessutom undvika de farliga klövarna. Det är främst ungdjur eller gamla och sjuka djur som rovdjuren får tag i. De friska älgarna skjuts av människor som får hjälp av hundar med GPS-sändare.

Älgen är tyskarnas älsklingsdjur. Kanske för att de sista tyska älgarna i Mecklenburg inte överlevde andra världskriget eller för att de enstaka återvändande djuren i Tyskland firas som en triumf över de rådande jordbruks- och kulturlandskapen? Eller kanske bara för att det är ett så skojigt jättedjur.

Men i jämförelse med sina amerikanska släktingar är den skandinaviska älgen liten med sin mankhöjd på 2,3 meter. Men den är ändå stor nog att vara farlig för människor. Särskilt älgkor med kalvar är inte nådiga och mammans klövar kan inte bara ge vargar och björnar brutna ben. En älgko med kalv är ett av Sveriges farligaste djur.

Älgen ser dåligt men hör bra! Det antyder ju de stora öronen. Den kan dessutom simma bra och är duktig på att dyka. En älg kan till och med ”blunda” med näsan när den dyker efter vattenväxter, som förutom färska knoppar är dess favoriträtt.

Älgar är enstöringar och intresserar sig bara för det motsatta könet under parningstiden på hösten. På hösten går de ihop i löst sammansatta grupper och beger sig tillsammans ut på den stora älgvandringen. På våren går de upp på fjället och i skogarna och på hösten går de ner mot kusten, där de kan förväntas hitta den bästa maten.

En älgko stöter bort sin årskalv i maj, strax innan den nya kalven föds. De förvirrade och vilsna ungdjuren kan man ofta se i vägkanterna, där de med andra bortstötta årskalvar ibland bildar grupper. En älg kan bli upp till 27 år gammal. Ute i naturen blir de sällan äldre än femton år. Om den överlever den årliga älgjakten och inte hör till de omkring 3 500 djur som dödas i trafiken kan den känna sig ganska säker. Om den nu inte skulle få för sig att promenera in i en skoaffär och försöka åka rulltrappa. Sådana försök slutar i de allra flesta fall med döden.

Text: Kirsten Stelling/Winterkurier 2024